Als robots medewerkers gaan vervangen
Ontslag op grond van technologische ontwikkelingen
Ontslag
21755
post-template-default,single,single-post,postid-21755,single-format-standard,stockholm-core-1.0.8,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Als robots medewerkers gaan vervangen

De technologische ontwikkelingen volgens elkaar in rap tempo op. Robotisering, automatisering, mechanisering en digitalisering vragen continu om aanpassingen in bedrijven, ook op personeelsgebied. Als robots medewerkers gaan vervangen, dan betekent dat in sommige gevallen dat ontslagen onvermijdelijk zijn. Kunnen mensen worden ontslagen als robots hun werk gaan doen?

Redelijke grond

Als een werkgever een werknemer wil ontslaan, dan moet hij daarvoor een ‘redelijke grond’ hebben In de wet staan 8 redelijke gronden waar de werkgever uit kan kiezen. Eén ervan is “bedrijfseconomische omstandigheden”. Als sprake is van deze ontslaggrond, dan kan een werkgever het UWV vragen om toestemming te geven om de dienstverbanden die het betreffen op te zeggen.

Bedrijfseconomische omstandigheden

De ontslaggrond bedrijfseconomische omstandigheden is vooral bekend geworden als bezuinigingsmiddel. Als een bedrijf financieel aan de rand van de afgrond staat, dan mag hij kosten besparen door personeel te ontslaan. Van deze mogelijkheid is in de crisistijd veel gebruik gemaakt.

Maar niet alleen de slechte, of slechter wordende, financiële situatie van het bedrijf of werkvermindering vallen onder de ontslaggrond “bedrijfseconomische omstandigheden”, ook organisatorische en/of technologische veranderingen, zoals robotisering, automatisering, mechanisering en digitaliseringrobotisering, vallen daaronder.

De criteria

Als een werkgever medewerkers wil ontslaan op grond van organisatorische en/of technologische veranderingen, dan zal hij wel moeten aantonen dat deze veranderingen noodzakelijk zijn voor een doelmatige bedrijfsvoering én dat door die veranderingen arbeidsplaatsen komen te vervallen. De werkgever zal dit uitgebreid moeten toelichten en moeten uitleggen.

De papieren

Een werkgever zal het UWV moeten overtuigen van zijn stelling dat de veranderingen noodzakelijk zijn. Dat zal hij ook met stukken moeten onderbouwen. Een organogram van vóór en na de veranderingen, een overzicht van de gevolgen van de veranderingen voor de verschillende afdelingen, voor de aanwezige functies, voor het aantal arbeidsplaatsen per functie en voor de verdeling van de eventueel resterende werkzaamheden is ook noodzakelijk. Net als een overzicht van de nieuwe functies, als die er zijn, en de beschrijvingen van die nieuwe functies.

Andere mogelijkheden?

Daarmee is het nog niet gedaan. De werkgever zal het UWV, wederom onderbouwd met stukken, moeten aantonen dat hij zijn uiterste best heeft gedaan om de werknemers die hij wil ontslaan, binnen zijn onderneming te herplaatsen. Als voor zo’n herplaatsing scholing of coaching nodig is, dan zal hij dat aan de werknemer moeten aanbieden en kan van ontslag geen sprake zijn.

Vergunning

Als aan alle criteria is voldaan, de papieren in orde zijn en er geen andere mogelijkheden voor de werknemer of werknemers binnen het bedrijf zijn gevonden, dan het UWV de werkgever een ontslagvergunning geven. Met deze vergunning mag de werkgever de dienstverbanden van de desbetreffende medewerkers opzeggen.

Onderling overleg

Soms lukt het om afspraken te maken met medewerkers over de beëindiging van hun dienstverband. In dat geval kan het dienstverband in onderling overleg worden beëindigd, bijvoorbeeld met een vaststellingsovereenkomst. Meestal verdient deze weg de voorkeur omdat het scheiden der wegen dan vaak voor alle partijen prettiger verloopt.

No Comments

Post a Comment